Schade door ratten

Ratten bestrijding Twente
is een initiatief van: Dierplaag Control Vriezenveen

Hoe schadelijk is een rat eigenlijk? Jaarlijks zorgen ratten voor miljoenen euro's schade. Niet alleen aan woningen, maar ook bedrijven, waar de schade hoog op kan lopen. Zo heeft een rat in 2013 kortsluiting veroorzaakt in attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen. En in de kerncentrale Fukushima in Japan, bekend van de tsunami uit 2011, heeft een rat een stroomstoring veroorzaakt waardoor de koelbaden van de kernreactor werden uitgeschakeld. Dit soort schades kan ernstige gevolgen hebben en worden hoofdzakelijk veroorzaakt door het knagen van de rat.

Net zoals bij veel knaagdieren blijven de tanden van ratten altijd groeien. Om deze tanden op peil te houden, moet de rat dus altijd knagen. Alleen het knagen op voedsel is hiervoor niet voldoende. Wanneer een rat niet voldoende knaagt zullen de tanden te lang worden. De rat kan hierdoor niet meer eten en zal uiteindelijk sterven.

In de landbouw zijn de rat en de muis een grote oorzaak van het verlies van de oogst. Wanneer voedsel één maal is aangetast door ratten is het niet meer geschikt voor consumptie en kan dus als verloren worden beschouwd. In Europa is deze schade nog te overzien, maar in Azië gaat jaarlijks ongeveer 5 tot 10% van de oogst van rijst verloren. In Zuid Amerika en Afrika liggen deze percentages nog veel hoger.

Een rat kan ongeveer 50 verschillende ziekten overbrengen naar de mens. Voorbeelden hiervan zijn schurft en tyfus. Het overbrengen van ziekten gebeurd niet alleen door contact met de ratten. Doordat de rat opzoek gaat naar voedsel besmetten ze vaak ook het voedsel en andere materialen en producten door hun ontlasting en verlies van haren.

Naast het overbrengen van ziekten is de schade door het knagen een van de grootste problemen. Met het vinden van voedsel als doel, knaagt de rat aan het karton en papier van verpakkingen van voedsel, maar ze zijn ook een liefhebber hout en plastic. Door het knagen aan elektrische bedrading ontstaan vaak kortsluiting of brand.